در همایش ماهانه پژوهشکده پولی و بانکی بررسی شد:

اندازه‌گیری خدمات تولید شده توسط خانوار‌های کشور

اندازه‌گیری و ارزش‌گذاری خدمات تولید شده توسط خانوارهای کشور بر اساس استاندار‌دهای حساب‌های اقماری خانوار در پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ابوالفضل خاوری‌نژاد، با بررسی، اندازه‌گیری و ارزش‌گذاری فعالیت‌های خانگی که عمدتا توسط زنان خانه‌دار انجام می‌شود، علاوه بر ارائه تصویری کمی از خدمات خانگی کشور برای سال 1388، یک چارچوب نظام‌مند و قابل تکرار را در این زمینه ارائه نمود.
وی درخصوص مدل مطرح شده اظهار داشت: بر اساس این چارچوب، می‌توان در فواصل چند ساله با تجدید محاسبات بر مبنای آمار‌های پایه به هنگام، تحولات و پویایی‌خدمات خانگی را مورد بررسی و پیگیری مستمر قرار داد.
خاوری‌نژاد، در پاسخ به نیاز محاسبه خدمات خانوار در حساب‌های ملی گفت: طراحان نظام‌ حساب‌های ملی، در کنار چارچوب مرکزی نظام حساب‌های ملی (SNA)، اقدام به تدوین و استاندارد نمودن تجربیات مربوطه نمودند و حاصل این تلاش‌ها، انتشار کتاب راهنمای دو جلدی« حساب‌های خانوار» از سوی سازمان ملل متحد است که بخشی از آن به ارزش‌گذاری کار خانگی می‌پردازد.
وی در ادامه تشریح روش پژوهش خود ادامه داد: در این مدل، بر مبنای استانداردهای ارائه شده و نیز با نگاهی به سایر تجربیات مرتبط، از روش نهاده استفاده شده است و بر اساس روش هزینه تولید، ستانده خدمات خانگی غیر‌بازاری را برآورد خواهد کرد. به عبارت دیگر، بر خلاف مطالعاتی که تاکنون در ایران صورت گرفته و عمدتا" بر دستمزد متمرکز بوده است، در این پژوهش؛ ارزش‌ستانده خدمات خانگی به تفکیک مصرف واسطه، جبران خدمات، مصرف سرمایه ثابت و خالص مالیات‌ بر تولید ارائه می‌گردد.
این کارشناس اقتصادی در خصوص برآورد ارزش خدمات خانگی عنوان کرد: هر یک از اقلام تولید، به تفکیک برای فعالیت‌های امور مسکن و اقامت، تهیه غذا و ساخت و نگهداری پوشاک، مراقبت از کودکان و بزرگسالان ناتوان و حمل و نقل برآورد و با جمع این ارقام، رقم کل خدمات خانگی محاسبه شده است.
وی همچنین برآورد موجودی سرمایه ثابت خانوارها را از دستاوردهای جانبی این چارچوب محاسباتی عنوان کرد و افزود: این برآورد  برای اولین بار در کشور ارائه خواهد شد.
در این کنفرانس که با حضور کارشناسان و مقامات بانکی و بانک مرکزی برگزار شد، فرهاد نیلی، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی ضمن مهم دانستن این موضوعات و اهمیت پرداختن به این مهم، عنوان کرد: با وجود آگاهی گسترده نسبت به اهمیت اجتماعی و اقتصادی کار خانگی و به ویژه کار زنان در خانه و اثرات غیر قابل انکار آنان در رشد، توسعه و رفاه کشورها، معمولا کار خانگی به عنوان یک فعالیت اقتصادی قلمداد نشده و  آنچه در این حوزه انجام می‌شود در نتایج حساب‌های ملی مرسوم ثبت نمی‌شود.
گفتنی است،پژوهشکده پولی و بانکی ماهانه همایش‌هایی را به منظور بررسی چالش‌ها و افق‌های پیش‌روی نظام پولی و بانکی برگزار می‌کند.
علاقه‌مندان جهت دریافت فایل ارائه شده  اینجا را کلیک نمایید.



تعداد بازديدها:   3,974