دستاوردهای بانک مرکزی از زبان رییس کل / اقتصاد ایران دیگر تحمل سیاست های نادرست گذشته را ندارد

دستاوردهای بانک مرکزی از زبان رییس کل / اقتصاد ایران دیگر تحمل سیاست های نادرست گذشته را ندارد

رییس کل بانک مرکزی با برشمردن سیاست های اقتصادی دولت گذشته خاطرنشان کرد: سال های متمادی طول خواهد کشید تا آثار مخرب سیاست های اقتصادی دولت گذشته از چهره کشور زدوده شود، اقتصاد ایران دیگر ظرفیت تحمل سیاست های غلط اقتصادی همچون سیاست های  دولت گذشته را ندارد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، رییس کل این بانک صبح امروز در نشست خبری ضمن تشریح اقدامات و دستاوردهای بانک مرکزی در چهار سال اخیر گفت: خوشبختانه ظرف 4 سال گذشته اتفاقات خوبی رخ داده و دستاوردهای بسیارمثبت و ارزشمندی داشتیم. در این خصوص می توان به ثبات بازار ارز و آرامش در بازارها، کاهش تورم به زیر 10 درصد و رشد اقتصادی بالای 10 درصد اشاره کرد. این دستاوردها در نتیجه اعمال سیاست های بانک مرکزی بوده است. در این مدت تمرکز اصلی سیاست های بانک مرکزی بر پیش بینی پذیر کردن اقتصاد برای سرمایه گذاران بوده تا این سرمایه گذاران بتوانند از طریق ارزیابی مناسبی از ریسک ها، تصمیم گیری بلند مدتی داشته باشند. چراکه افق بلندمدت برای سرمایه گذاری ضروری است و عدم اطمینان منجر به تصمیم گیری های کوتاه مدت مانند سفته بازی و دلالی می شود که اشتغال و تولید را به خطر می اندازد.

سیف با توصیف شرایط آغاز به کار دولت یازدهم گفت: دولت فعلی در شرایطی تصدی امور را به دست گرفت که بازار ارز با التهابات و نوسانات بسیاری روبه رو بود و این امر منجر به تغییر روزانه قیمت ها و نیز بی ثباتی در نرخ دلار در اوایل سال 1392 و اواخر 1391 شد. باتوجه به این شرایط سیاست اصلی بانک مرکزی بر ایجاد ثبات در بازار ارز متمرکز شد‌. بانک مرکزی ضمن ایجاد ثبات در بازار ارز تلاش می‌کند هرگونه نوسان که محاسبات فعالان اقتصادی را به هم بریزد، کنترل کند.
وی افزود: با تلاش های بانک مرکزی شکاف بین ارز رسمی و ارز بازار آزاد کاهش پیدا کرده است و  خوشبختانه با مکانیزم های کنترلی از ایجاد رانت در این بازار جلوگیری شده است.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به کاهش قیمت نفت در سالیان گذشته و شرایط تحریم گفت: اقتصاد ایران در شرایط تحریم توانست با استحکام کامل از شوک نفتی گذر کند اما برخی کشورها و از آن جمله کشور روسیه نتوانستند شرایط را با دخالت در بازار به تعادل برسانند و با وجود تزریق بیش از 80 میلیارد دلار در دو هفته، ارزش روبل نصف شد. این کاهش ارزش روبل نسبت به دلار هنوز به سطوح قبلی بازنگشته است.
رییس شورای پول و اعتبار تاکید کرد: لذا رویکرد بانک مرکزی بر ایجاد هماهنگی و هم افزایی در اقتصاد کلان با استفاده منطقی از ابزارهای پولی قرار گرفت و دولت یازدهم تلاش کرد در مسر برنامه ریزی بلندمدت گام بردارد.
سیف خاطرنشان کرد: رشد اقتصادی در سال 1391 بر مبنای سال پایه 1390 منفی 7.7 درصد بود اما با تلاش مجموعه اقتصادی دولت، این نرخ در 9 ماهه سال گذشته به 11.6 درصد رسید.

رییس کل بانک مرکزی در پاسخ به انتقادات مطرح شده درخصوص اینکه حجم بالایی از رشد اقتصادی سال گذشته ناشی از بخش نفت بوده است، اظهار کرد: برخی می گویند دستیابی به این رشد ناشی از افزایش فروش نفت است اما هیچ کس فکر نمی کرد پس از برجام بتوانیم حجم صادرات نفتی خود را به بیش از دو برابر افزایش دهیم.
سیف افزود: رشد اقتصادی غیرنفتی در سه فصل سال 1395 روند افزایشی داشته و از منفی 1.5 درصد به 4.6 درصد رسیده است و امیدواریم این روند افزایشی ادامه یابد.
رییس شورای پول و اعتبار در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به دستاوردهای حاصله بعد از برجام تصریح کرد: این دید که بعد از برجام اتفاق خاصی در حوزه بانکی رخ نداده است، دیدگاه ناصحیحی است. بعد از برجام دستاوردهای زیادی حاصل شد و آثار آن در شرایط اقتصادی کشور و حوزه بانکی قابل مشاهده است. اتصال به سوئیفت یکی از این دستاوردهاست که برخی آن را انکار می کردند.

مقام ارشد بانک مرکزی درخصوص تحقق رشد 5.9 درصدی بخش صنعت در 9 ماهه سال گذشته گفت: این موضوع، دستاورد بزرگی است که بخش بزرگی از آن بر اثر ورود نظام بانکی برای ایجاد تحرک در بنگاه های اقتصادی بود و تلاش شد منابع محدود نظام بانکی به بخش هایی که منجر به رشد اقتصادی و اشتغال بیشتر می شود، اختصاص یابد. بر این اساس، بیش از 25 هزار بنگاه کوچک و متوسط از تسهیلات 17 هزار و 500 میلیارد تومانی منتفع شدند و به حرکت درآمدند. این موضوع تنها بخش کوچکی از نقش نظام بانکی در تحقق رشد اقتصادی کشور است.
سیف با اشاره به پرداخت 548 هزار میلیارد تومان تسهیلات توسط نظام بانکی به بخش های اقتصادی در سال 1395 تصریح کرد: این رقم نسبت به سال قبل از آن بیش از 31 درصد رشد داشته است و 64 درصد آن صرف تامین سرمایه در گردش شده که سهم بخش صنعت 82 درصد است.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نظام بانکی کشور با تنگنای مالی مواجه است گفت: متاسفانه این موضوع به عنوان دستاویزی در فضای امروز کشور قرار داده شده و مسائل ناروا به نظام بانکی نسبت می دهند. باید گفت این نکته صحیح است که در حال حاضر بانک های کشور مشکلاتی دارند اما در 2 سال گذشته، مشکلات به مراتب بیشتر بود، از این رو در این سال ها بانک مرکزی اقدامات بسیاری انجام داده و با گوشزد کردن حساسیت ها، منجر به افزایش سرمایه بانک ها و نیز شفاف سازی در صورت های مالی شد.
وی با بیان اینکه حداقل نسبت کفایت سرمایه در سند بال دو 12 درصد است، خاطرنشان کرد: بانک های ما برای برقراری ارتباطات بین المللی باید تلاش کنند به این نسبت دست یابند و به استانداردهای روز دست پیدا کنند. تعیین حداقل های افشا در صورت های مالی نیز از اقدامات دیگری است که بانک مرکزی، بانک ها را مکلف به آن کرده است. با این اقدام بانک ها موظف به معرفی خود به افرادی هستند که با آنها ارتباط دارند. لذا بانک ها باید برای برقراری ارتباط با دنیا وضعیت خود را تثبیت کنند و مخاطرات را در فعالیت های خود به حداقل برسانند.
سیف با اشاره به اینکه درصد زیادی از دارایی های نظام بانکی منجمد است، گفت: در حال حاضر بخشی از دارایی های نظام بانکی منجمد است که باید تلاش کرد این موارد به نقدینگی تبدیل  و ذخایر کافی برای این امر تخصیص داده شود. همچنین این دارایی ها در قالب  املاک و ساختمان، سهام در بنگاه ها و نیز مطالبات بانک ها تحت تأثیر تکالیف گذشته انباشته شده است و البته دولت باید هر چه سریع تر به تسویه این موارد اقدام کند. ذکر این نکته ضروری است که این قبیل مسائل ناشی از انباشت تکالیف در 4 دهه گذشته است که بانک ها را از مسیر صحیح اقتصادی خارج کرده است.
رییس شورای پول و اعتبار با بیان اینکه صندوق ضمانت سپرده ها از دو سال پیش فعالیت خودرا آغاز کرده، گفت: در حال حاضر این صندوق منابع مناسبی جمع آوری کرده است که می تواند برای ایفای تعهدات نظام بانکی به کار گرفته شود.
وی افزود: نظام نوین نظارت بر بانک ها طراحی شده و در حال پیاده سازی است و اواخر اردیبهشت عملیاتی می شود. در نظام نوین نظارت، بانک ها براساس ریسک، رتبه بندی می شوند که این امر منجر به اثربخشی نظارت بانک مرکزی می شود.
رییس کل بانک مرکزی در واکنش به اظهارنظر یکی از کاندیداهای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری مبنی بر «وجود زد و بند در فعالیت بانک ها» گفت: به شخصه قدرشناس فعالیت های كاركنان زحمتكش و شريف شبكه بانكي هستم و معتقدم آنها اهل زد و بند نيستند و نگاهی که به كاركنان محترم شهرداری دارم نیز همین نگاه است.

وی افزود: کاندیداها خوب است برنامه عملیاتی خود را برای افزایش یارانه ها، ساخت مسکن، تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و سایر وعده های خود به طور شفاف و اجرایی در اختیار مردم قرار دهند.   
سیف اقدامات بانک مرکزی در خصوص مبارزه با موسسات اعتباری را موجب انضباط در بازار غیرمتشکل پولی خواند و گفت: در دوره های گذشته با موسسات غیرمجاز مماشات می شد و این روند موجب افزایش قارچ‌گونه آنها شد. در این دوره بانک مرکزی با برنامه ریزی و مبارزه قاطع با موسسات غیرمجاز از رشد اینگونه موسسات جلوگیری کرد.
وی در پایان در خصوص پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و انتقادات وارده در این موضوع گفت:  بانک مرکزی مخالف افزایش سقف وام ازدواج نیست بلکه به دنبال روشی هستیم که برای متقاضیان صف ایجاد نشود. ضمن آنکه علی رغم محدودیت منابع قرض الحسنه، اعطای وام ازدواج نسبت به سال های گذشته رشد چشمگیری داشته است.



تعداد بازديدها:   8,146