بانکداری اسلامی در ایران و چشم انداز پیش رو

به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ،موسسه عالی بانکداری ایران چهاردهم و پانزدهم شهریورماه جاری میزبان بیست و دومین همایش بانکداری اسلامی است.
در این همایش که با عنوان: «تحول در نظام بانکی: چشم انداز، فرصت ها و چالش ها» و با حضور جمع زیادی از محققان و علاقه مندان به صنعت بانکداری اسلامی برگزار می گردد، آقایان دکتر شمس الدین حسینی ، وزیر امور اقتصادی و دارایی و دکتر محمود بهمنی  رییس کل  بانک مرکزی به ایراد سخنرانی پرداختند و هر یک، بخش های مهمی از ویژگی اسلامی بانکداری کشورمان را تشریح کردند.

شبکه بانکی در خدمت شکوفایی اقتصادی کشور
آقای دکترمحمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی ضمن بیان تاریخچه کوتاهی از تدوین قانون عملیات بانکی بدون ربا در دهم شهریورماه سال1362 و اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها گفت: در29 آذرماه سال 89 هدفمندی یارانه ها در راس امور دولت جای گرفت و تلاش ها برای اصلاح ساختار اقتصادی آغاز شد.
وی با بیان عملکرد موفقیت آمیز اجرای این قانون و تحقق پیش بینی ها  افزود: کارشناسان پس از اجرای این قانون تورم 50 تا 60 درصدی را پیش بینی می کردند ولی خوشبختانه با اجرای دقیق و ملایم این سیاست، این امر حادث نشد طوری که در پایان تیرماه گذشته تورم در سطح 3/16 درصد و درپایان مردادماه به 2/17 درصد رسید و اگر اجرای این قانون مدنظر قرار نمی گرفت به طور یقین به تورم تک رقمی می رسیدیم.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به این که با اجرای قانون طرح تحول اقتصادی لازم است نظام بانکی هم مورد مهندسی مجدد قرار گیرد، تاکید کرد: تنها دغدغه ما این است که همگام با اجرای این قانون به صورتی دقیق اجرای بانکداری اسلامی را نیز پیش ببریم و بحث عدالت ، رضایت مندی، حمایت از تولید و اشتغال و بهبود فضای کسب و کار به عنوان اهداف مشخص، مدنظر قرار گرفته اند.
رئیس شورای پول و اعتبار همچنین با بیان تقویت بخش نظارت بانک مرکزی و تبدیل سیستم نظارتی متمرکز به غیرمتمرکز و گسترش دامنه آن به سطح استانها گفت: امیدواریم کیفیت انجام امور ارتقاء یابد و چیزی از چشمان تیزبین همکاران بخش نظارت ما دور نماند.
وی در رابطه با سامان دهی بازار غیرمتشکل پولی افزود: بخش نظارت ما توانست شمار زیادی از موسسات فاقد مجوز را سامان دهد و این کار با دقت ادامه دارد. در این رابطه 177 شرکت تعاونی اعتبار به 14 شرکت کاهش یافت ، از آنها ذخایر قانونی اخذ شد. اینها گام های ارزشمندی در راه اصلاح ساختار نظام بانکی به شمار می روند.
آقای دکتر بهمنی به پیشرفت های بانک مرکزی در زمینه ارائه ابزارهای جدید اسلامی پرداخت و گفت: عقود استصناع، مرابحه و خرید دین به ماده 15 قانون عملیات بانکی بدون ربا افزوده شدند و درصددیم عقود جدیدی را هم به آنها بیفزاییم.
وی با بیان این که شبکه بانکی از سال 89 اجرای اصل 44 قانون اساسی و خصوصی سازی را مدنظر قرار داد و اجرای این اصل به طور قطع؛ افزایش کارایی و بهره وری را در پی خواهد داشت، تصریح کرد: چشم انداز20ساله با رشد کنونی بسیار سخت تحقق پیدا می کند و باید برنامه های جدیدی طراحی شود یا از تامین مالی خارجی و بازار سرمایه کمک بگیریم. در هرحال حمایت از سرمایه گذار الزامی است تا نیازهای کشور تامین شود.
رئیس کل بانک مرکزی در زمینه جذب سرمایه های سرگردان ادامه داد :لازم است به دنبال جذب سرمایه های سرگردان باشیم تا با بکارگیری بهینه منابع،گام مهمی در راه مهار تورم و مدیریت نقدینگی برداریم و این وجوه را از بازار سفته بازی به سمت بخش تولید و اشتغال سوق دهیم .
آقای دکتر بهمنی ضمن اعلام این که بانک ها تمام مساعی خود را در جهت شکوفایی بخشهای اقتصادی کشور به کار گرفته اند، خاطرنشان ساخت: بانکها 4/7 درصد بیش از توانشان را در این راه صرف کرده و حتی از ذخیره قانونی خود برای کمک به اقتصاد کشور کمک گرفته اند. آمارها نشان می دهد این میزان در تیرماه گذشته به سطح 8/11 درصد نیز رسید و این نکته، از اطمینان به نظام بانکی پرده بر می دارد.
رئیس شورای پول و اعتبار از انتشار اوراق مشارکت بانک مرکزی در راستای حمایت از بخش تولید و نفت خبر داد و گفت:  سال گذشته 157هزار میلیاردریال اوراق مشارکت منتشر شد که این میزان 14درصد بیشتر از کل اوراق فروخته شده در کل 15 سال گذشته بوده است.

طرح تحول نظام بانکی سالهای آینده اجرایی خواهد شد
دکتر شمس الدین حسینی وزیر امرو اقتصادی و دارایی در این همایش گفت: نظام بانکی یکی از حوزه‌های بی بدیل است و اگر بتوانیم درجهت اصلاح امور بانکداری توفیق داشته باشیم، به دغدغه‌های مقام معظم رهبری نیز پاسخ داده‌ایم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی خاطرنشان ساخت طرح تحول نظام بانکی یکی از زیرمجموعه های طرح تحول اقتصادی است و طی سالهای آینده اجرایی خواهد شد و در این زمینه،کارهای زیادی صورت گرفته است.
وی با ذکر این نکته که یکسری دغدغه ها و پرسشها روبروییم ، افزود:امیدوارم برگزاری این همایش به یافتن پاسخ های لازم برون رفت از این مشکلات کمک نماید.
آقای دکتر حسینی از بانک مرکزی خواست تا دستاوردهای این همایش در اختیار کارگروه طرح تحول اقتصادی قرار گیرد تا از یافته های این همایش و نیز علم و تجربه صاحبنظران علوم بانکی در زمینه سامان دهی اقتصاد کشور بهره گرفته شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با طرح این نکته که در فصل آغازین قانون عملیات بانکی بدون ربا آمده است: « نظام پولی و اعتباری کشور باید برمبنای حق و عدل و در راستای سلامت و رشد اقتصادی کشور باشد»، در ادامه گفت: عملکرد ما باید در راستای نیل به این هدف مورد ارزیابی قرار گیرد و ببینیم تا چه حد به این هدف نزدیک شده ایم. بحث اصلی برگزاری مجمع عمومی بانکها حول محور تقسیم سود بین سهامداران است نه سپرده گذار! آیا بین سهامدار و سپرده گذار حق و عدل رعایت می شود؟
آقای دکتر حسینی با ذکر این نکته که قانون عملیات بانکداری بدون ربا باید در جهت سلامت اقتصادی کشور باشد، خاطرنشان ساخت: رشد اقتصادی مورد توجه عمیق مسئولین کشور است لذا رشد اقتصادی باید مورد توجه جدی همگان قرار گیرد.
وی یکی از مشکلات اقتصادی ایران که در طول زمان نهادینه شده و در بسیاری از موارد حتی قانونی نیز شده است را چنین برشمرد : ما آموخته ایم افزایش تورم با افزایش هزینه ها در ارتباط است. ماده 92 قانون برنامه پنجم توسعه، تورم را مبنای تعیین نرخ سود سپرده ، نرخ سپرده را مبنای تعیین نرخ سود ، نرخ سود را مبنای تعیین نرخ سود تسهیلات و نرخ سود تسهیلات را مبنای تعیین تامین مالی دانسته است. ما باید با قاعده یا  بی قاعده ، این مارپیچ را بشکنیم.
وزیر امرواقتصادی و دارایی خاطر نشان ساخت: بخش مالی کشور یک منظومه است. در این منظومه؛ بازار پول و سرمایه ، بیمه ، تجهیز مالی خارجی و... هم قرار دارند. باید ببینیم چه اقداماتی لازم است صورت گیرد تا این مولفه ها، هم افزایی را تقویت نماید. در طرح تحول نظام بانکی باید به این نکته مهم توجه شده است که از هم افزایی بازار پول و سرمایه بهره مند شویم.
آقای دکتر حسینی دارایی رشد سالانه دارایی بانکهای اسلامی را 24 درصد عنوان کرد و گفت: این رشد درحدفاصل سال های 2000- 1995حدود 16 درصد و در فاصله زمانی 2009-2002 حدود 19 درصد بود و بخش عمده این رشد به بازار صکوک باز می گردد.
وی تاکید کرد: ایران به یمن داشتن اساتید بزرگ حوزه و دانشگاه و از لحاظ فکری در بانکداری اسلامی  جایگاه ارزنده ای در صنعت بانکداری اسلامی دارد و20 درصد منابع مالی اسلامی جهان در ایران مدیریت می شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در خاتمه به بحث نظارت پرداخت و افزود: نظارت اغلب معطوف به دروازه ها است ولی منافذ دیواراغلب فراموش می شود .در مورد قاچاق کالا، گمرک مورد انتقاد قرار می گیرد ولی این انتقاد هنگامی درست است که تمامی حفره های بارو را مسدود کرده باشیم.
 وی تصریح کرد: درحوزه بانکداری متعارف و بانکداری اسلامی هم بحث نظارت دارای اهمیت فراوانی است.



تعداد بازديدها:   9,815