در بانک مرکزی جمهوری اسلامی ايران آغاز شد؛

مرمت و بازسازی 52 اثر تاریخی، فرهنگی و هنری خزانه جواهرات ملی

بنا به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ايران؛ تعداد 52 اثر گوهرنشان با بنیان آلی به عنوان نخستین  فاز درمانی و باز زنده سازی به بخش مرمت خزانه جواهرات ملی که درسال 1382 به دستگاههای ویژه مجهز شد، انتقال یافت.

گزینش این آثار بر اساس میزان آسیب دیدگی آنها صورت گرفته و دراین میان آثار چرمی به لحاظ داشتن وضعیت های بحرانی گوناگون از جمله خشکی بیش از حد در اثر از دست دادن چربی یا زنگ سرخ به دلیل تجزیه زنجیره پروتئینی چرم دراثر یک اکسید کننده قوی مانند بقایای اسید سولفوریک ناشی از دباغی و پدید آمدن قارچ، در اولویت قرار گرفتند.

آثار چرمی آسیب دیده شامل حمایل ها، کمربندها، غلاف های گوناگون، کوزه قلیان ها و سپر می باشند که همگی گوهرنشان یا دارای بخشی از گوهرند.

قابل توجه اینکه آثار خزانه جواهرات ملی، افزون بر ارزش مالی، از ارزش فرهنگی، هنری و قدمت تاریخی بالایی نیز برخوردارند که هرکدام از آنها نشانگر ذوق سرشار هنرمند چیرده دست ایرانی است. از آنجائیکه بخشی از این آثار مانند تراش سنگ و میناکاری های هوشمندانه در گوهرها، پایدار می مانند اما بخشی از این ارزش فرهنگی و هنری که به انتخاب گونه‌ی چرم، برش و دوخت چرم همراه با نوارگیری ها انجام سوخت (داغ کوبی روی چرم) و رنگ آمیزی بر روی آن برمی گردد، آسیب پذیر بوده علاوه بر حفاظت از آنها لزوم درمان و ترمیم های پیشگیرانه از این بخش از فرهنگ و هنر هنرمندان ایران زمین را ضروری می نمود. اکنون با عنایت فرهنگی و توجه و حمایت شایسته مسئولان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در بنیان گذاری و گشایش بخش مرمت خزانه و با درنظر گرفتن پدیده های تخریبی بطئی که در ساختار آثار به مرور زمان رخ می دهد، امکان درمان و زنده سازی بخشی از آثار آسیب دیده میسر گردیده است.

شایان ذکر است این امر هم به مثابه نجات فیزیکی آثار دارای زمینه های گوهرنشان و هم به معنای نجات معنوی بخشی از فرهنگ و هنر مردمان سخت کوش این سرزمین برای آیندگان است که به تناوب و در گروههای 4 الی 6 تایی انجام و سپس در گنجینه های اصلی خود قرار گرفته اند.



تعداد بازديدها:   7,586