دکتر سیف در جشنواره مهربانو:

اعطای بیش از 157هزار میلیارد ریال تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج

اعطای بیش از 157هزار میلیارد ریال تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج

همایش و جشنواره مهربانو به مناسبت سالروز ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا (س) با عنوان «ازدواج پایدار، خانواده سالم» با حضور رئیس کل بانک مرکزی و همسران سفرا و مدیران در سالن همایش‌های وزارت کشور برگزار شد.
 به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر سیف با تعریف جایگاه زن از دیدگاه اسلام گفت:زن در شریعت مترقی اسلام موجودی خلاق، بخش اصلی و اساسی اجتماع، توانمند، تاثیرگذار و شایسته نیل به همه کمالات انسانی و اجتماعی است. بلندای استقرار زن جایگاهی است جهت دهنده، تعیین‌کننده و سازنده هويت اجتماعی. منزلتی بی بدیل و غیرقابل جایگزین. شناخت کرامت انسانی و تکریم زن در جامعه ارزش گذاشتن به كمالات و خدمات بي‌پايان اوو به نوعی قدردانی از تمام اقشار ارزشمند جامعه ایرانی در نظام مقدس اسلامی است.
رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به تحول در نگرش زن پس از پیروزی انقلاب اسلامی عنوان کرد: با پيروزي انقلاب اسلامي تحول شگرفي در نحوه نگرش و جايگاه زن در جامعه اتفاق افتاد. نگرش ابزارگونه‌ي ساخته و پرداخته غرب، جاي خود را به نگاه معنوي و الهي به زن و در نظر گرفتن ارزش‌هاي والاي اين گوهر گران‌سنگ بخشيد. انگاره‌اي كه بي‌ترديد راه را بر بهره‌جويي مادي زن، تحت لواي الفاظ فريبنده آزادي، مي‌بست و راه را براي پيشرفت و تعالي حقيقي ايشان هموار مي‌کرد. در اين تفکر؛ زن به عنوان موجودي که همزمان سه نقش ارزشمند همسري ، مادري و تقبل مسئوليت‌هاي اجتماعي را به اتفاق ايفا مي‌نمايد، مورد نظر است و در سايه همين نگاه است که نهضتي همچون انقلاب اسلامي توانست بدون امکانات مادي بر رژيم قدرتمند طاغوت غلبه کند. 
رییس شورای پول و اعتبار افزود: اين نکته تا آن جا مهم است که امام راحل ( ره )، زن را به مثابه موجودي انسان ساز، با قرآن کريم که براي ساختن ابناي بشر نازل شده است مقايسه مي‌کند. وظيفه زن‌ها انسان‌سازي است. اگر زن‌هاي انسان‌ساز از ملتها گرفته شوند، محکوم به شکست و انحطاط خواهند بود .در يک پيوند سالم زناشويي، قبل از همه مرد مي‏تواند از فروغ عاطفي زن برخوردار شود و در تقويت عاطفي و تلطيف روحي خود از آن سود جويد. اما اوج تبلور جايگاه رفيع اين خالق مهر، زماني است که به عنوان «مادر» در کانون خانواده به ايفاي نقش مي‏پردازد.
 دکتر سیف در ادامه وظایف زن را چنین تشریح کرد: گويي زن، اين وظيفه خطير را در دستگاه آفرينش برعهده دارد که از طريق خانواده که کانون پذيرش و پذيرايي از نسل آينده است. ارزش‏هاي انساني و عاطفي را در ضمير مستعد کودکان پاک و بي‏آلايش، پرورش دهد و در عمل، درس عشق و محبت و فداکاري و ديگرخواهي را که از ابعاد اساسي انسانيت و معنويت به حساب مي‏آيند، به آنها بياموزد. عاطفه مادري، نهايت اوج عاطفه انساني است و نظيري براي آن نمي‏توان يافت. جايگاه متعالي و ارزشمند زنان و نقش بي‌بديل و تعيين‌کننده آنان در تربيت و رشد انساني جامعه،  خود را در کانون خانواده به عالي‌ترين وجه ممکن به منصه ظهور مي‌گذارد. در واقع، وجود و حضور اين مهربانو در کانون خانواده در حکم چراغ فروزاني است که نور عاطفه را در فضاي خانه مي‏پراکند و محيط خانواده را، از نظر ارزش‏هاي انساني، غناي بيشتري مي‌بخشد‏. زن محور خانواده است و خانواده محور جامعه و جامعه سرنوشت بشريت را در يک برهه از تاريخ و جغرافياي مشخص معلوم مي‏کند. خانواده واحد بنيادي جامعه است و زن واحد بنيادي خانواده.
رئیس‌ کل بانک مرکزی بهترين و بالاترين نعمت‏ها براى هر زن و مرد از نظر اسلام را تشكيل خانواده دانست و تصریح کرد: خانواده يک پيوند متعالي است و پرداختن به خانواده همانا پرداختن به ارکان جامعه محسوب و ورود به خانواده با پیوندی آسمانی به نام ازدواج ميسر مي‌شود. شرع مقدس اسلام به ازدواج عنايت و تأکيد فوق العاده‌اي دارد. به طوري که پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله وسلم) مي فرمايند:
«ما بُني بِناءً في الإسلام أحبّ إلي الله عزّوجلّ من التّزويج»
هيچ چيزي نزد خداوند محبوبتر از ازدواج نيست
ناگفته پيداست كه تعابيرى مثل: «النكاح سنتى فمن رغبتى عن سنتى فليس منى»
ازدواج سنت و آيين من است و هر كه به سنت من پشت كند از من نيست
به طور كلى در جهت تشويق و ترغيب به اين امر الهى و سنت نبوى(ص) است و هدف از آن ايجاد انگيزه و يادآورى اهميت و آثار و برکات عميق آن است. ازدواج نخستين سنگ بناى تشكيل‏خانواده و بالطبع، جامعه و اجتماع به شمار می رود و ميزان انديشه و تدبر در آن در ميزان پيشرفت ‏يا انحطاط، صعود يا سقوط جامعه تاثير دارد. گمان نمى‏کنم، در بين مكاتب و مذاهب، هيچ مذهبى به اندازه اسلام به امر ازدواج پرداخته باشد. ازدواج از نظر اسلام امرى مورد تاكيد و از سنن انبيا عليهم السلام معرفى شده است. ازدواج اولين گام انسان از خود دوستي به دگر دوستي است و کمالي در اين امر مقدس وجود دارد که با هيچ عبادت ديگري ميسر نمي‌شود.
وي همچنين افزود: هر ازدواجى داراى اهداف خاص خود است، ولى در اين ميان، برخى از اهداف كم ارج و كم اهميت و در نتيجه، ناپايدارند و نمى‏توانند براى هميشه و يا حتى در بلندمدت خوشبختى زوجين را تضمين‏كنند. برخى نيز ارجمند، مهم و در نتيجه پايدارند. بنابراين، شايسته است ازدواج با توجه به اين اهداف در نظر گرفته شود. خانواده زيربنا و ريشه‌ي همه‌ي نهادهاي اجتماعي است. بيشتر حرکت‌هاي اجتماعي، سياسي و فرهنگي از خانواده آغاز شده و درجامعه موج آفريني مي‌کند. برهمين اساس، همه اديان الهي به ويژه اسلام عزيز، خانواده را مؤثرترين راه براي هر گونه تغيير و تحول در بافت فرهنگي و اجتماعي جامعه مي‌دانند.
 دکتر سیف ازدواج و تشکيل خانواده را دارای نقش مهمي در تزکيه و بقاي جامعه دانست و تلاش در جهت استحکام آن را زمينه ساز سلامت اخلاقي و سعادت عمومي جامعه عنوان کرد و گفت: ازدواج و تشکيل خانواده براي انسان‌ها يک نياز طبيعي است که از فطرت و آفرينش ويژه‌ي آنان سرچشمه مي‌گيرد و نبايد آن را يک قرارداد متعارف اجتماعي تلقي کرد که درصورت عدم تحقق آن، آسيبي به نظام اجتماعي وارد نمي‌شود، بلکه برعکس، هرگونه آسيب به اين بنيان مقدس، پيامدهايي را در تحول ساختار کلي جامعه و نظام ارزشي و فرهنگي آن به دنبال دارد.
 رئیس‌کل بانک مرکزی مسئولیت نهادها و سازمان‌ها را در قبال ازدواج جوانان چنین برشمرد: بحث ازدواج جوانان و مطالبات و نيازهايشان در اين حوزه، مسئله‌اي فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي است که عموم جامعه را در بر مي¬گيرد؛ پس بايد با توجه کامل، مورد بحث و بررسي کارشناسان و صاحبنظران مسائل جوانان و خانواده قرار گيرد. تمام نهادها و سازمان‌ها بايد برنامه‌هاي خود را با محوريت خانواده طراحي کنند و به اجرا برسانند. هر تدبيري در جامعه انديشيده شود بايد تاثير مثبت آن در خانواده متبلور شود. مهمترين کاري که بايد صورت بگيرد سهل کردن تشکيل خانواده به صورت يک نهضت ملي است.
دکتر سیف با اشاره به موضوع تسهيل و رفع موانع موجود در امر ازدواج به عنوان يکي از اصلي‌ترين دغدغه‌هاي دولت تدبير و اميد افزود: دغدغه اصلي رييس جمهور محترم در جلسات هيئت دولت همواره تسريع و تسهيل در روند اعطاي اين تسهيلات مي‌باشد. بانک مرکزي و شبکه بانکي کشور نيز عليرغم تمام مشکلات موجود از قبيل کمبود منابع قرض‌الحسنه، اهتمام ويژه خود را در جهت تأمين و تسريع در پرداخت تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج به کليه‌ي متقاضيان در صف انتظار به کار بسته است.
وي همچنين افزود: بانک مرکزي و به تبع آن شبکه بانکي کشور نيز در همين راستا ، اقدامات متعددي را در رابطه با اعطاي تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج، تامين مسکن زوج‌هاي جوان، اجراي قانون ساماندهي و حمايت از مشاغل خانگي، و حمايت از مددجويان تحت پوشش کميته امداد امام خميني (ره) و سازمان بهزيستي کشور، به انجام رسانده که به بعضي از آن‌ها به اختصار اشاره مي‌شود:
1- اقدامات درخصوص پرداخت تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج از آغاز راه‌اندازي سامانه قرض‌الحسنه ازدواج: از ابتداي راه‌اندازي سامانه ازدواج بانک مرکزي (اواخر سال 1387) تا تاريخ 1393/7/24 به تعداد شش ميليون و 47 هزار و 224 نفر از مزدوجين (معادل 157.875.012 ميليون ريال)، تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج از سوي شبکه بانکي کشور پرداخت شده است.
  2- اقدامات در رابطه با تامين مسکن زوج‌هاي جوان: شوراي پول و اعتبار دريکهزارويکصدوهفتادويکمين صورتجلسه مورخ 1392/10/17ضمن افزايش سقف تسهيلات ساخت و خريد مسکن از محل اوراق گواهي حق تقدم به ميزان 350 ميليون ريال مقرر نمود "به منظور کمک به تأمين مسکن زوج‌هاي جوان (از محل تسهيلات ساخت و خريد مسکن اوراق گواهي حق تقدم بانک مسکن)، سقف تسهيلات خريد براي هر يک از زوجين که تاريخ وقوع عقد آنها از تاريخ1392/10/17 باشد، تا سقف مبلغ 250 ميليون ريال و جمعاً معادل مبلغ 500 ميليون ريال بر روي يک واحد مسکوني ( اخذ يک واحد مسکوني به عنوان وثيقه هر دو وام ) از محل اوراق گواهي حق تقدم استفاده از تسهيلات مسکن، تعيين شود. که اين تسهيلات به علاوه تسهيلات جعاله تعمير و تکميل واحد مسکوني از محل اوراق گواهي حق تقدم استفاده از تسهيلات مسکن تا سقف مبلغ 100 ميليون ريال به ازاي هر واحد مسکوني مجاز، مجموعاً به ميزان 600 ميليون ريال خواهد بود."
 3- اقدامات در راستاي اجراي قانون ساماندهي و حمايت از مشاغل خانگي: همه ساله و با هماهنگي با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي، سهميه‌اي از محل منابع شبکه بانکي کشور بابت تسهيلات مشاغل خانگي تخصيص مي‌يابد که در سال جاري نيز مبلغ 5.000 ميليارد ريال از منابع عادي بانک‌هاي دولتي و خصوصي‌شده بابت اجراي قانون موصوف، تخصيص يافته که از سوي شبکه بانکي درحال پرداخت مي باشد.
 4- اقدامات درخصوص حمايت از مددجويان تحت پوشش کميته امداد امام خميني (ره) و سازمان بهزيستي کشور: هر ساله طي مفاد بندهاي مرتبط قانون بودجه کل کشور سهميه مربوطه براي حمايت از مددجويان تحت پوشش تعيين و ابلاغ مي‌گردد. در اين رابطه در سال جاري نيز در راستاي اجراي بند "د" تبصره 17 قانون بودجه سال 1393 کل کشور مبلغ 30.000 ميليارد ريال مانده تسهيلات قرض‌الحسنه بانكي و رشد منابع مزبور به تفكيك 20.000 ميليارد ريال به كميته امداد امام خميني (ره) و 10.000 ميليارد ريال به سازمان بهزيستي كشور با معرفي دستگاه‌هاي ذي‌ربط به مددجويان تحت پوشش و كارفرمايان طرح‌هاي مددجويي اختصاص يافت که بر اين اساس سهميه برآوردي بانک‌هاي عامل جهت اعطاي تسهيلات، تعيين و ابلاغ گرديد.
دکتر سیف در پایان افزود: هر يك از نهادهاي اجتماعي عهده دار مسئوليت ها و وظايف مشخصي از كاركردهاي يك جامعه هستند. فرايند عملكرد اين نهادها و نيز تعامل بين آنها، چگونگي حركت يك جامعه را مشخص مي سازد. برنامه‌ريزي صحيح اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي در بخش‌هاي مختلف مي‌تواند تا حدي در جلوگيري از بالا رفتن سن ازدواج و همچنين افزيش نرخ رشد طلاق موثر باشد. نهادها، خانواده‌ها و رسانه‌ها با تشويق و آموزش صحيح مي‌توانند شوق عمومي را براي ترغيب جوانان به ازدواج افزايش دهند. موسسه مطالعات و تحقيقات زنان، نمونه‌اي بارز در زمينه فرهنگ‌سازي صحيح و بينش‌دهي به نسل جوان براي ازدواج آگاهانه و پايدار مي‌باشد. نگرش جامعه به مقوله ازدواج بايد تغيير کند. رسانه‌ها بايد قبل از دولت، رسالت خود را که همان فرهنگ‌سازي و اطلاع‌رساني است، انجام دهند. بانک مرکزي نيز به همراه نظام بانکي کشور، تمام توان و امکانات خود را در جهت نيل به اين هدف بکار خواهد بست تا در کنار ساير دستگاه‌ها و نهادهاي تاثيرگذار، موجبات تسهيل ازدواج پايدار جوانان اين مرز و بوم را فراهم سازد.
رئیس‌کل بانک مرکزی با تقدیر از برگزارکنندگان همایش عنوان کرد: امیدوارم با راه‌اندازی طرح‌های ارزشمندی نظیر "حامی کارت مهربانو" و "دفترچه الکترونیک سلامت" شاهد ارایه خدمات بهتر و موثرتری برای بانوان گرامی باشیم. در پایان، از تمام عزیزانی که برای بهبود و ارتقای وضعیت مهربانوان این مرز و بوم تلاش بی‌وقفه می‌کنند سپاس و قدردانی می‌نمایم.
این همایش با عنوان «ازدواج پایدار و زندگی سالم» با همکاری معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، وزارت ورزش و جوانان، موسسه مطالعات و تحقیقات زنان،‌معاونت اجتماعی وزارت کشور 28 مهر در سالن همایش‌های وزارت کشور با حضور زنان و مردانی از سراسر کشور و همچنین با حضور همسران سفرا و همسران مدیران دولتی برگزار شد و از «حامی‌ کارت مهربانو» - کارت اختصاصی زنان- که می‌تواند بخشی از فعالیت پولی و مالی بانوان را انجام دهد، رونمایی شد.
 



تعداد بازديدها:   5,760